Fremover må vi nøjes med undren

I følge justitsminister Morten Bødskov bliver den seneste af tidens politiske skandaler – hullet i solcelleloven –  afsløret af dette spørgsmål:

Forventes det at være en ok model eller vil det blive opfattet som en omgåelse?

Spørgsmålet findes i en e-mail (læs den her), som organisationen Dansk Energi sender til energiministeriet og energistyrelsen i december 2012. Den kan man få aktindsigt i efter både den gældende offentlighedslov og forslaget til en ny, og dermed mener ministeren, at sagen kan afsløres efter vedtagelse af hans forslag til en ny offentlighedslov. Det forklarede han i et samråd i Folketingets retsudvalg den 3. juni (se samrådet her).

Hver eneste dag sker det, at organisationer og borgere undrer sig over lovgivning, så det åbner unægtelig for adgangen til en helt ny form for journalistisk reportage, hvis en organisations spørgsmål i sig selv skal opfattes som en afsløring af, at der foregår noget skandaløst i det ministerium, der er tale om.

Ærlig talt – hvor mange ville have følte sig overbevist af en artikel i Berlingske om, at energiministeren havde begået en bommert med henvisning til, at Dansk Energi undrer sig over en henvendelse fra en kunde?  Tidens mange og alvorlige politiske skandaler er blevet afsløret gennem en ganske anderledes grundig og indgående dokumentation.

Sådan var det også med Berlingerens afsløring af hullet i solcelleloven. Ved hjælp af aktindsigt efter den gældende offentlighedslov kunne avisen henvise til, at en afdelingschef i ministeriet før Folketingets 2. behandling af solcelleloven efter at have modtaget Dansk Energis spørgsmål kunne konstatere i en anden e-mail (læs den her), at

Det har ikke været meningen, at nedenstående skulle kunne lade sig gøre….

Den e-mail måtte ministeren hårdt presset indrømme, at der ikke er adgang til efter hans forslag til en ny offentlighedslov. Men det gør efter hans opfattelse heller ikke noget – Dansk Energis spørgsmål afslører det hele, mener han.

Berlingske havde en noget mere kildekritisk indstilling end ministeren og dokumenterede skandalen med ministeriets indrømmelse af, at noget var gået helt galt.

Hvilket ministeren altså indrømmer, ikke er muligt fremover.

Lars Rugaard

NB! Finder du forslaget til ny offentlighedslov problematisk, så skriv under på Nej tak til den ny offentlighedslov.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *