En effektiv hjælp til embedsmændene

Embedsmænd skal  ikke kunne komme i klemme, når vælgerne kan se, at de foreslår deres minister noget andet, end ministeren vil høre. Men det skal ikke løses ved mørklægning – det skal fjernes ved at beskære ministres mulighed for at misbruge embedsmændene.

Fortalere for justitsminister Morten Bødskovs forslag til en ny offentlighedslov skubber gang på gang embedsmændenes risiko for konflikt med ministrene ind i debatten som et argument for mørklægningen. Tanken er, at hvis vi vælgere ikke kan opdage det, sker der jo ikke noget ondt for embedsmændene, når deres faglige råd strider mod ministerens prioritering.

Det er et sygt argument, for det går i virkeligheden ud på at gemme væsentlige og nyttige konflikter af vejen og give ministre helt frit løb. De embedsmænd, der tales om, er i virkeligheden dem, der har brug for vores opslutning, for det er dem, der vælger fagligheden og sagligheden frem for den politiske bekvemmelighed. De har krav på vor støtte, for vi har brug for deres integritet.

Det er ikke offentligheden, der skaber problemet. Det skabes af danske ministres ønske om at kunne vildlede vælgerne og andre politikere ved at præsentere os for papirer, der ligner faglige vurderinger, men som i virkeligheden er bestilt politisk spin.

Derfor løses problemet langt bedre, set fra vælger side, gennem en ændring, så ministre fratages muligheden for at tryne embedsmændene.

Lars Rugaard

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *