Statsløsesagen – et statsligt totalsvigt

Mens regeringen og et flertal i folketinget insisterer på at skabe et næsten altomfattende mørklagt frirum i statsadministrationen, afdækker en kommissionsundersøgelse, hvordan den danske statsadministration endnu engang har svigtet totalt, som  den gjorde det i Tamilsagen.

Det drejer sig om statsløsesagen, hvor Integrationsministeriet i årevis brød internationale forpligtelser og dansk lov ved at afvise dansk statsborgerskab til unge statsløse, der havde ret til et statsborgerskab.

Hvem, der har ansvaret for, at ministre og embedsmænd i årevis formåede at bryde loven og gemme lovbruddet af vejen, er ikke afklaret. Hvad der derimod er krystalklart, er, at systemet har svigtet totalt ligesom det gjorde, da justitsministeriet sidst i 1980′erne ikke gav familiesammenføring til tamilske flygtninge, der havde retskrav på det.

Denne konstatering burde få ansvarlige politikere til at erkende, at det allerede eksisterende frirum i den danske statsadministration muliggør den slags alvorlige fejl og lovbrud og at der er behov for en stærk demokratisk efterkontrol, f.eks. ved at give mulighed for også at følge med i, hvad der sker i ministerierne.

Men i stedet vil regering og et flertal bestående af S, SF, RV, V og K lukke af for væsentlige dele af den aktindsigt, den gældende offentlighedslov rummer og dermed reelt forhindre afsløring af sager som statsløsesagen fremover.

Lars Rugaard

Nyt om sagen: Politiken     Berlingske

 

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>