Kommunal åbenhed:
Store ord – lille virkning

De, der lader sig overtale af justitsminister Morten Bødskov til at tro, at hans forslag til en ny offentlighedslov for alvor lader os kigge kommunerne og regionerne i kortene, risikerer at blive alvorligt skuffede.

Lovens § 3 fastslår ganske vist, at KL og Danske Regioner er omfattet af lovens bestemmelser. Men derefter kommer en række andre paragraffer, der piller glansen af åbenheden.

Den alvorligste indskrænkning finder man i § 25, der stopper al aktindsigt i papirer, der handler om statens samarbejde med KL og regionerne. Det drejer sig ikke blot om den periode, hvor der forhandles, men også mange år efter.  Så når staten, KL og regionerne samordner deres politik mod lærere, læger og andre faggrupper, er der lukket før, under og efter forhandlingerne.

“Forslaget til ny offentlighedslov lægger op til øget åbenhed i den offentlige forvaltning. Kommunernes Landsforening og Danske Regioner vil være omfattet af loven,” sagde Bødskov den 13. maj til DR.

Læg mærke til gummiformuleringen – forslaget “lægger op til øget åbenhed”.

Det er noget andet og mindre end at gennemføre åbenhed.

Lars Rugaard

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>