‘Åbenhed’ som grundlag for lukkethed

Justitsministeren Morten Bødskovs yndlingseksempel på, at hans forslag til offentlighedslov udvider åbenheden, er i virkeligheden en forudsætning for, at han kan lukke af for dokumenter, der allerede er adgang til.

I dag har vi efter den gældende offentlighedslov ret til aktindsigt i dokumenter, der vandrer mellem kommuner og regioner og deres organisationer, KL og Danske Regioner. Det har vi, fordi det er dokumenter, der sendes til og fra myndigheder. Det gælder, selvom KL og Danske Regioner ikke er omfattet af loven.

Ved at lade lovforslaget til den ny offentlighedslov omfatte KL og Danske Regioner, gør justitsministeren det samtidig muligt at lave undtagelser fra aktindsigten, og den mulighed udnytter han så: Han lukker for dokumenter, der drejer sig om forhandlinger med staten, og som sendes mellem kommuner, regioner og deres organisationer – dokumenter, der er adgang til efter den gældende lov.

Dermed bliver der lukket for et stort og stadig mere væsentligt område – kommunernes og regionernes forhold til staten – og til gengæld kun åbnet for et mindre område:.breve m.v., som KL og Danske Regioner sender til eller modtager fra private.

Og sådan er det, der kaldes udvidet åbenhed, i virkeligheden en forudsætning for øget lukkethed.

Emnet behandles i analysen “26 udvidelser ligner spin”, der kan hentes her.

 

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>