Ikke se, ikke høre, bare køre

Justitsminister Morten Bødskovs forslag til en offentlighedslov er på trapperne, og hans ministerium  har meddelt medietidsskriftet Journalisten, at der ikke er behov for at indhente høringskommentarer til forslaget, inden det sendes til vedtagelse i Folketinget.

Så med mindre et eller flere af de fem partier, der står bag forslaget, kommer på andre tanker på an den måde end gennem en høring, må man regne med, at en alvorlig indskrænkning af åbenheden i det danske samfund bliver tromlet igennem. Læs resten

Velkommen til det altomfattende forkontor

Torsdag den 30. januar i år sad en medarbejder i firmaet Danmark og fortalte, hvordan virkeligheden allerede er i det snart altomfattende ministerforkontor, der går under navnet statsadministrationen.

“Jeg betragter det som en ordre, og derfor har jeg rettet ind efter det. Sådan er det i mit system. Der går jeg ikke ind og siger, at det her er efter min mening ulovligt, og det vil jeg ikke være med til,” citerer Information i sit referat Dorit Hørlyck for at have sagt. Hun var chef for Indfødsretskontoret i hele den periode, hvor Statsløsesagen – en af de politiske affærer, der for tiden undersøges af en kommission – udspillede sig. Læs resten

En blog om det lukkede samfund

Siden 2009 har de skiftende regeringer arbejdet på at få lukket af for vælgernes kontrol med, hvad ministre og andre toppolitikere gør for at dække over manipulationer, vildledninger og egentlige skandaler.

I første omgang måtte VK-regeringen opgive at få en lov vedtaget, fordi oppositionen ikke ville være med. Men siden er oppositionen kommet til og har sammen med magten følt behov for den samme beskyttelse mod vælgerkontrol, som forgængerne.

Denne blog, vil skrive om sagen.

Læs resten

Når kalenderen klappes i

Om et øjeblik er det februar, og så kommer justitsminister Morten Bødskov med sit forslag til en ny offentlighedslov. Det er en lov, der vil lukke af for afsløring af politiske affærer som  den skattesag, der netop nu undersøges af Skattesagskommissionen.

Så bliver det nemlig umuligt at følge med i, hvad ministre gør for at snyde den presse og de vælgere, der fratages mulighed for at kontrollere magten.  F.eks. det, der er kommet frem i forbindelse med afhøringen af skatteministeriets koncernchef i skattesagen omkring statsministerens mand.

Skattesagen er et godt eksempel på, hvad der sker. Og hvad man ikke kan opdage fremover.
Læs resten